More
  HomeTipsGeluidsoverlast in de wijk, waar komt dit vandaan?

  Geluidsoverlast in de wijk, waar komt dit vandaan?

  Geluidsoverlast is van alle tijden. Al zolang mensen dicht bij elkaar wonen, zitten we ons aan elkaar te ergeren. In de dichtbevolkte wijken van Nederland is geluidsoverlast dan ook schering en inslag. Dat hoeft doorgaans helemaal niet zo’n probleem te zijn. Maar soms kan geluidsoverlast het woonplezier toch behoorlijk bederven.

  Waar komt geluidsoverlast vandaan?
  Iedere Nederlander heeft wel ervaring met geluidsoverlast. Klagen over buren is een geliefde bezigheid, en de meeste van onze verhalen hebben ook wel gemeenschappelijke thema’s. Maar wat voor soorten geluidsoverlast zijn er nou eigenlijk in Nederlandse wijken? Het antwoord is nog niet zo eenduidig.
  De soort, en mate, van geluidsoverlast hangt af van het karakter van de wijk zelf, het soort huizen, en natuurlijk de mensen die er wonen.

  De student als buur
  In delen van de stad waar veel studenten wonen zal de geluidsoverlast zich bijvoorbeeld centreren tussen de vroege avond en vroege ochtend. Rond die uren zijn studenten vaak actief, en kunnen buren meegenieten van een feestje op de donderdag- of vrijdagavond. In de ochtenden zal je doorgaans juist weer minder last hebben van studenten, omdat ze laat uitslapen of richting college moeten.

  Overlast van de werkende buur
  In buurten waar de meeste mensen al werken, zal je geluidsoverlast weer rond andere tijden (en dagen) tegenkomen. Van maandag t/m vrijdag zijn de meeste mensen op kantoor (of op hun eigen thuiswerkplek). Ze zijn dan rustig met werk bezig en veroorzaken in de regel weinig tot geen geluidsoverlast. Probleem is natuurlijk wel dat veel werkende mensen inmiddels een gezinnetje hebben gesticht. Hartstikke leuk, natuurlijk, maar ook soms vervelend voor de buren – zeker als de baby (of baby’s) weer lekker lawaai zitten te maken.

  Communicatie
  Zeker in oudere buurten, met slechte isolatie, is geluidsoverlast een terugkerend probleem. Huizen zijn gehorig, en je krijgt al snel heel veel mee van je buren. Met elkaar blijven praten is dan ook ontzettend belangrijk. Stel je daarom altijd voor aan de buren als je in een nieuwe wijkt komt wonen. Zo houd je de lijntje open en zullen buren ook sneller rekening houden met jou. De anonieme buurman- of buurvrouw heeft nu immers een gezicht. Als je terugkerende geluidsoverlast aan de kaak wilt stellen, moet je ook diplomatiek zijn. Misschien wisten de buren niet dat ze zoveel overlast veroorzaakten. En misschien zijn er ook wel dingen waar zij zich aan ergeren. Nodig ze dan ook eens thuis uit en ga de dialoog aan. Op die manier maak je wellicht ook nog eens leuke vrienden.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Must Read

  spot_img